Halit ERSÖZ

Tabiyeci İsmail Dilek - Mustafakemalpaşa Lisesi’nin Kurucu Müdürü

Abone Ol
Mustafakemalpaşa bugünlerde biraz hüzünlü günler yaşıyor.  1966 yılında yapılan ve yarım yüzyıl boyunca ilçemizin birçok öğrencisinin Lise eğitimini aldığı Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi depreme dayanıksız olduğu için yerine güvenli ve sağlam bir bina yapılmak üzere yıkılacak. Mustafakemalpaşa halkı okul binalarının sadece duvarlardan ibaret olmadığını ve her noktasında unutulmaz hatıralar barındırdığı bugünlerde daha fazla hissediyor. Mustafakemalpaşa Lisesi 1966 yılı Kasım ayında günümüzdeki Mustafakemalpaşa Öğretmenevi binasında Endüstri Meslek Lisesi ile birlikte eğitim-öğretime başlarken Kurucu müdürlüğünü İsmail Dilek yaptı. Peki, İsmail Dilek Kimdir? Osmanlı Devleti’nin birçok cephede savaştığı I. Dünya Savaşı döneminde 1916 yılında Kütahya’da dünyaya geldi. Babası Tavşanlı ilçesi eşrafından Mustafa Efendi’dir. I. Dünya Savaşı ve ardından başlayan Milli Mücadele yıllarında zor şartlar altında büyüdü. Milli Mücadele kazanıldı ve 1923 de Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. İsmail Dilek Cumhuriyetin ilan edildiği yıl Sultan II. Selim'in Lalası Hüseyin Paşa’nın adının verildiği Kütahya Lala Hüseyin Paşa İlkokulunda eğitim hayatına başladı. Genç Türkiye Cumhuriyeti gençlerin eğitimine çok önem veriyordu. Bu ortamda İsmail Dilek sınavlarını kazandığı ve 522 numara ile kaydolduğu Adana Erkek Öğretmen Okulundan 10 Ağustos 1936 tarihinde mezun oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeye karar vererek, 1 Eylül 1936 tarihinde Yedeksubay eğitimi almaya başladı. Yedeksubay eğitiminin ikinci ayında başvurduğu Gazi Üniversitesi’ne kayıt hakkı kazanması üzerine Yedeksubay eğitiminden ayrılarak Gazi Eğitim Enstitüsü’ne 1030 numaralı öğrenci olarak kaydını yaptırdı. Gazi Eğitim Enstitüsünde Fen Bilimleri eğitimi aldı ve başarılı bir eğitimden sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Tabiiye Bölümünü 20 Eylül 1939 tarihinde bitirerek ve öğretmenlik görevine atandı. İsmail Dilek bu atama ile artık Mustafakemalpaşa’da Tabiiye (Fen Bilgisi) öğretmeni olarak görev yapacaktı. Mustafakemalpaşa’da kısa sürede öğrenciler ve halk tarafından sevildi. Derslerdeki akıcı anlatımı ve halk ile olan samimi davranışları İsmail Dilek’in Mustafakemalpaşa’da popüler bir öğretmen olmasını sağladı. Halk arasındaki ismi ise "Tabiyeci İsmail"di. İsmail Dilek de Mustafakemalpaşa’yı ve ilçe halkını çok sevdi. Hamzabey İlkokulu sınıf öğretmeni olarak görev yapan Necmiye Hanım ile tanıştılar ve bu tanışma 1942 yılında izdivaç ile sonlandı.

Tabiyeci İsmail Dilek Mustafakemalpaşa Ortaokulu, Mustafakemalpaşa Sanat Enstitüsü ve Mustafakemalpaşa Lisesi’nde Fizik, Kimya ve Biyoloji Öğretmenliği ve Müdür yardımcılığı yaptı. Mustafakemalpaşa'da çalıştığı okullardaki ilk laboratuvarları kurdu. Bu laboratuvarlarda canlı hayvanlar ile deneyler gerçekleştirdi. Yaralı hayvanları tedavi etti. Sanat Enstitüsünde kurduğu camekânlar içinde canlı yılan besledi ve Mustafakemalpaşa'da yetişen doğal bitkileri yetiştirip öğrencilerinin tanımasını sağladı.

Öğrencilerine karşı tatlı sert bir yaklaşım içerisinde idi. Onların her türlü problemleri ile ilgilenir. Maddi manevi her türlü ihtiyaçlarını gidermek için elinden geleni yapardı. Hastalanan öğrencileri doktora götürür ve eğer imkânları yoksa ilaç ücretlerini cebinden öderdi. Kimsesiz bir çocuğu koruyuculuğu altına alarak eğitim hayatı boyunca destek verdi ve askeri okula giderek subay olmasını sağladı. Öğrencilerine ve arkadaşlarına karşı asla kötü bir söz sarf etmeyen bir kişiliği vardı. Öğrencileri ve halk tarafından çok seviliyordu. İnsan psikolojisini çok iyi biliyordu. Uzlaşıcı ve fedakâr bir öğretmendi. Mustafakemalpaşa'da Fen Bilgisi (Tabiiye) öğretmenliği yanında Mustafakemalpaşa Lisesi kurucu müdürlüğünü de yaptı. Kendisi geliştirmek için yurt dışına gitti. Hayatı buyunca durmadan çalışarak üretti. Boş oturanları asla hoş görmedi. Mustafakemalpaşa'da öğretmenlik yaptığı yıllarda birçok ilklere öncülük etti. Kayınpederinin tarlasında modern tarım ve arıcılık üzerine araştırmalar yaptı. Arıcılık üzerine Fransa’dan getirttiği kitapları inceleyerek arı sütü ve polen üretimini Mustafakemalpaşa'da gerçekleştiren ilk kişi oldu. Dilek markası ile ürettiği arısütü ürünlerini ilçemizde ve çevre ilçelerde sattı. Mustafakemalpaşa’da ilk defa Modern süt inekçiliği ve kürk tavşanı yetiştiriciliğini denedi. Bu konularındaki bilgilerini arttırmak için yurtdışından getirttiği kitapları çalışmalarında kullandı. Tabiyeci İsmail Dilek aynı zamanda bir Taksidermist idi. (Taksidermi: Ölü hayvanları doldurma sanatı) Ormanlık alanlarda veya tarlalarda yaralı olarak bulduğu hayvanları tarlasına getirerek tedavi ederdi. Eğer tedavi olumsuz sonuçlanıp hayvan ölürse bu hayvanı taksidermi yapar ve okulda kurduğu camekânlarda sergilerdi. Öğrencileri böylelikle Mustafakemalpaşa’da yaşayan hayvanları tanıma imkânı buluyorlardı. Malesef bu zengin koleksiyon günümüze kadar gelememiştir. Çok çalıştığından dolayı günün yorgunluğunu atmak için akşamları arkadaşları Köseleci Abdullah, Halit Temen, Mahmut Evren, Nedim Altınmakas, Sait Düvenci ve Halit Dikici ile Şehir Kulübünde buluşur ve sohbet ederlerdi. İsmail-Necmiye Dilek çifti Hamzabey Mahallesi Danaçayır Caddesi’ndeki evlerinde yaşadılar. İki çocuklarından Hasan Dilek İnşaat Mühendisi oldu. Kızı Selma Dilek Adalet Bakanlığında çalışırken Hâkim Güngör Topbaş ile evlendi. Mustafakemalpaşa'da bir eğitim efsanesi olan Tabiiyeci İsmail Dilek 1981 yılında rahatsızlığı sonucu hayatını kaybetti. Cenazesine öğrencileri ile birlikte binlerce Mustafakemalpaşa’lı katıldı. İsmini yaşatmak amacı ile Atatürk Mahallesinde Mustafakemalpaşa Orman Müdürlüğü yanındaki parka İsmail Dilek’in adı verilmiştir. Kendisini saygı ile anıyor ve Allah’tan Rahmet diliyorum. Halit ERSÖZ