Merhaba Sadettin Bey. Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba. Haziran 1949 Mustafakemalpaşa Ormankadı doğumluyum. 60 yıldır Mustafakemalpaşa’da yaşayan ve esnaflık yapan birisiyim. 55 sene önce Vıraca Mahallesi’ne gelip yerleştik. Esnaflık yaptıktan sonra ise emekli oldum. Evliyim, bir oğlum bir de kızım var.
Bir jenerasyonun en çok sevdiği bisikletçilerden birisiydiniz. Bisiklet hikayesi nasıl başladı?
Çok küçük yaşlarda ustanın yanında çalışmaya başladım. Haftalık falan yoktu o dönemlerde. Yemek karşılığında çalışır, işi öğrenirdik. Bisiklet tamirciliğini öğrendim ve kendi yerimi de açarak esnaflık yapmaya başladım. Güzel yıllardı.
Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
Aslında 2014 yılında Vıraca Cami Yaşatma ve Koruma Derneği başkanı olmam muhtarlığa vesile oldu. Caminin kötü durumda olması üzerine arkadaşların da isteği ile birlikte göreve başladım. Şu ana kadar 63 bin TL’lik bir destek sağlanarak caminin ihtiyaçları karşılandı. Hizmet etmek, eksikleri gidermek beni mutlu ediyordu. Başkanlık sonrasında muhtar da olmak istedim. Seçime girdim ama kazanamadım. O zamanki muhtara keşke bana bıraksaydın demiştim. Ama nasip değilmiş o dönem olmadı.
Peki, başkan olduktan sonra neler yaptınız?
Başkanlık döneminde caminin içi bittikten sonra dış kısmına geçtik. Sonra kadınların giriş yaptığı ayrı bölümü oluşturduk. Bu hizmetlerden dolayı herkes memnun oldu. Her yaptığımız işi karar alarak yaptık. Bahçe kısmındaki arazinin yanındaki alan başka bir kişiye aitti. Bu kişiyi de ikna ederek bu alanın camiye kazandırılmasını sağladık. Sonra bu bölümü cami avlusu, park ve artıma alanı olarak kullandık. Tuvaletler yol boyundaydı ve uygun değildi. Onları da uygun yere taşıdık.
Muhtarlıkta ikinci sefer girdiğiniz seçim nasıl geçti?
Bir sonraki muhtarlık seçimlerinde yeniden aday olmak istedim. Eski muhtar görevi bıraktı ve aday olmadı. 6 adaylı bir seçime girdik. 6 aday olmasına rağmen 418 oy alarak ben muhtar oldum. En yakın aday 242 oy alabilmişti. Böylece muhtarlık dönemim de başlamış oldu.
Kısaca Vıraca Mahallesi’ni tanıtabilir misiniz?
Vıraca Mahallesi’nin doğusunda Şeyhmüftü Mahallesi, güneyinde Selimiye Mahallesi bulunuyor. Jandarmanın bulunduğu bölge ve Bursa Caddesi sınırımız. Eskiden sınırları daha genişti fakat zaman içerisinde yapılan düzenlemeler ile birlikte mahalle sınırları küçüldü. 1470’e yakın nüfusumuz var.
Muhtar olmanız ile birlikte ilk çalışmalarınız neler oldu?
Paşalar, Suuçtu gibi yerlere gidip su alıyordum ancak zor oluyordu. Vatandaşımıza temiz su içirmemiz gerekir diye düşünerek mahallede arıtma yapımı için kararımızı aldık. Bir hayırseverin yaptığı ilk yardım ile birlikte çalışmalara başladık. 27 bin TL’ye yakın bir para harcandı. Şu anda sadece Vıraca Mahallesi’nden değil, civar mahallelerden de gelerek bu temiz içme suyunu alıyorlar. Burada toplanan para ise önce suyun bakımına sonrasında ise cami masraflarına gidiyor.
Mahalledeki eksikler neler?
Vatandaşların düğün ve cemiyetlerde kullanabileceği kapalı bir alana ihtiyacımız var. Bunu karşılamak için de cami avlusunda düzenleme yapacağız ve üzerini kapatacağız. Mahallenin en büyük eksiği kanalizasyon. Altyapı sorunu yaşıyoruz. Mahalle yollarımız eski ve yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda da çalışmalarımız olacaktı fakat kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları yapılacağından dolayı bu çalışmayı askıya aldık.
Bir diğer eksik ise ilaçlama. Vıraca Mahallesi en gözde mahallelerden birisi olmasına rağmen ilaçlama yetersiz kalıyor. Son olarak mahallede küçükbaş hayvancılık yapan bir aile var. Bu da mahalledeki vatandaşları rahatsız ediyor. Bu konularda destek alabilirsek, mahalledeki vatandaşlarımızın ihtiyaçları karşılanmış olacak.
Mahallede korona virüs süreci nasıl geçiyor?
Kim kendini koruma altına aldıysa, o kişi sağlıklı olarak yaşamına devam etti. Çünkü benim korumamı ne doktor ne devlet sağlayabilir. Maskemi takarak dolaşıyorum ve kimseye yaklaşmıyorum. Böylece ne kimseden bir virüs kapıyor ne de başkasına bulaştırıyorum. Bildiğim kadarıyla bugüne kadar mahallede de virüs ile ilgili bir sorun yaşanmadı. Maske dağıtımı yaptığımızda mahalledeki tüm vatandaşlarla görüştüm. Herhangi bir sorun olup olmadığını sordum. Bir problem yoktu.
Çok teşekkür ederiz paylaşımlarınız için.
Ben de teşekkür ediyorum.
Editör: Haber Merkezi