Halit ERSÖZ

Yılın Öğretmeni Seçilen Efsane Müdür Kemal Üçok

Abone Ol

Kemal Üçok

    Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafakemalpaşa’daki eğitim kurumlarında görev yapan eğitimcilerden birçok efsane isim ortaya çıkmıştır. Birbirinden değerli olan bu öğretmenler ilçemizde sayısız öğrenci yetiştirdikleri gibi Mustafakemalpaşa’nın manen ve madden gelişmesi için büyük çabalar sarf etmişlerdir. 24 Kasım Öğretmenler gününde hepsini hayırla anıyorum. Tatbikî bir köşe yazısında Mustafakemalpaşa’da iz bırakmış öğretmenlerimizin tamamını anlatmak mümkün değil. Bu nedenle Mustafakemalpaşa’da önemli projeler gerçekleştiren Kemal Üçok hakkında bilgiler vermeye çalışacağım. Kemal Üçok 1934 yılında Mustafakemalpaşa’da dünyaya geldi.  1956 yılında Arifiye Öğretmen Okulunu bitirerek öğretmen olarak ilk önce Afyon Şuhut Kavaklı köyüne atandı. Daha sonra Bursa Orhaneli Çivili köyünde öğretmenlik yaptı. 1959 da ise memleketi Mustafakemalpaşa’nın Koşuboğazı köyü İlkokuluna atandı. Oğlu Ahmet Zeki Üçok, 9 Nisan 1961 tarihinde Mustafakemalpaşa’da dünyaya geldi.

Emekli Albay Ahmet Zeki Üçok

6 Ekim 1964 Salı günü saat 16.30 da meydana gelen ve 55 saniye süren Manyas Depremi ilçemizde birçok bölgede olduğu gibi Koşuboğazı köyünde de önemli hasara yol açar. Koşuboğazı köyünde 113 ev ağır hasar gördü. Koşuboğazı köyünde 92 aile çadırlarda barınmak zorunda kaldı. Koşuboğazı köyü camisi ve Koşuboğazı ilkokul binası kullanılamaz hale geldi.

Kemal Üçok’un görev yaptığı ve 1964 Manyas Depreminde hasar gördüğü için yıkılan Koşuboğazı ilkokul binası

   

1964 Manyas Depreminde minaresi yıkılan Koşuboğazı köyü camisi

    Koşuboğazı köyü ilkokul müdürü Kemal Üçok köy imkânları ile yenilerini inşa ettirerek hizmete açmış ve bu hizmetlerle yetinmeyerek daha sonra köye umumi bir banyo yaptırarak köyün çehresini değiştirmiştir. Kemal Üçok Koşuboğazı köyü İlkokulunda 11 yıl süre öğretmenlik yaptığı süreçte ağırbaşlılığı, disiplinli çalışması ve terbiyesi ile herkesin desteğini almıştır. Koşuboğazı köyü İlkokulu öğretmenliği yanında 3 yıl Koşuboğazı köy muhtarlığı görevini de yürütmüştür. Bu süreçte de kıt imkânlar ve zor şartlara rağmen bir köy konağı ve daha sonra da spor kulübü binası yaptır­mıştır. Kemal Üçok’un Koşuboğazı köyünde yaptığı bu başarılı çalışmaları sonuç vermiş ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. Yıldönümünde, Bursa'nın tüm köyleri arasından Koşuboğazı köyü, “Cumhuriyet Köyü” olarak seçilmeye layık görülmüştür. Kemal Üçok başarılı çalışmaları sebebiyle sonucu vilayetin dikkatini çekmiş, 14 yıl süren öğretmenliğinden sonra Haziran 1970 de Mustafakemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne atanmıştır. Kiralık bir binada Mustafakemalpaşa Halk Eğitimi Merkezi müdürlüğüne başlayan Kemal Üçok, kurumunu üstün çalışmaları sonucu çok iyi bir noktaya getirmiştir. Bu başarılı çalışmaları nedeni ile hayırsever işadamı İsmail Hakkı Şenpamukçu 1982 yılında 3 katlı 480 m2 kullanım alanı bulunan bir binayı satın ala­rak Halk Eğitimi Merkezi olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlamıştır.

1982 Mustafakemalpaşa Halk Eğitimi Merkezi açılışı

  Kemal Üçok, Mustafakemalpaşa Halk Eğitimi Merkezi müdürlüğüne başladıktan sonra yıllar boyunca Mustafakemalpaşa’daki bayram ve kutlama törenleri yönetmiştir. Kemal Üçok Halk Eğitimi Merkezi vasıtasıyla Mustafakemalpaşa’nın tüm köylerine ulaşmayı hedefledi. Köylerde açtığı kurslarla binlerce gencin iyi bir şekilde yetişmesine katkıda bulundu. Kemal Üçok’un başarılı çalışmaları Bursa genelinde yankı uyandırdı ve başarıları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2 ve Bursa Valiliği tarafından 4 Teşekkür belgesi ile Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı tarafından da 7 Takdirname belgesi ile ödüllendirildi. Kemal Üçok 24 Kasım 1983 “Öğretmenler Günü”nde Bursa’da yılın öğretmeni seçilerek Bursa’yı Ankara’da yapılan törenlerde temsil etti. Mustafakemalpaşa’da eğitim ve kültür adına mücadelesini sürdüren Kemal Üçok ilçemize bir kütüphane kazandırılmasında hatalı gördüğü bazı tutumları gazete yolu ile eleştirince, 10 ay 15 gün hapis cezası aldı. Fakat kütüphane yapımı için mücadelesini İsmail Hakkı Şenpamukçu ile beraber sürdürdüler ve günümüzde hala kullanılan kütüphane binası için 260 m² arsanın tahsisini gerçekleştirdiler, hazırlattıkları proje ile ilgili prosedürü tamamlayıp inşaat ruhsatını almayı da başardılar.

Mustafakemalpaşa İsmail Hakkı Şenpamukçu Kütüphanesi açıldığı ilk yıllarda

  Kemal Üçok tecrübeleri ile Mustafakemalpaşa’ya daha fazla hizmet vereceği bir süreçte emekliliğini istedi. Emekli olduğu dönemde rahatsızlığı nedeni ile kalp ameliyat oldu. Bu ameliyattan kırk beş gün sonra 13 Mart 1990 Salı günü, 56 yaşında İzmir Ege Tıp Fakültesinde vefat etti. Kendisine Allah'tan rahmet diliyorum. Halit ERSÖZ