Mustafakemalpaşa’da Tütün Tarihi ve Kolcu Nuri Bey Mustafakemalpaşa’da Tütün Tarihi ve Kolcu Nuri Bey
8 Mart Dünya Kadınlar günü kutlu olsun. Günün anısına Milli Mücadele döneminde 1922’li yıllarda Mustafakemalpaşa’da yaşamış bir kadın kahramanı tanıtmak istiyorum. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Albay Hafız Halit Bey’in 24 yaşındaki eşi Hadiye Hanım ince hastalığa (verem) yakalanır ve hayatını kaybeder. Bundan dolayı Albay Hafız Halit Bey Birinci Dünya Savaşına katılırken 20 Ekim 1908 İskeçe doğumlu küçük kızını da yanında götürmüştür. Böylece küçük Nezahet babası ile beraber cephelerde bulunur. Milli Mücadelede döneminde ise Albay Hafız Halit Bey 70. Alaya komuta etmektedir. Kızı Küçük Nezahet`i de zafere kadar yanından ayırmaz. Nezahet babasının yanında askerlerle atış yapar, talimlere katılır, mükemmel ata binmesini ve silah kullanmasını öğrenir. Nezahet ilk askeri üniformasını 13 yaşındayken Geyve sırtlarında giyer. Osmanlı'dan kalan silahlar çok büyük ve ağır olduğu için taşıyamayan küçük Nezahet'e kullandığı yunan filintası şeklindeki küçük silah Akhisar sırtlarında Çerkez Ethem Bey tarafından hediye edilir. 70. Alayın simgesi haline gelir. 70. Alay "Kızlı Alay" olarak tanınır. Albay Hafız Halit Bey Şark cephesine atanınca, yetim küçük kızını Bursa'da birlik kumandanı olan arkadaşı Kolağası Arif Bey’e emanet etmiştir.

Millî Mücadele yıllarında Nezahet Onbaşı

İşgalcilere karşı mücadele edilen bir dönemde 12 yaşında bir kız çocuğunun yaptığı kahramanlık ilk Meclis'in de dikkatinden kaçmaz. Bursa Milletvekili Opr. Dr. Emin Bey. Meclisin 30 Ocak 1921 tarihli oturumunda yapılan görüşmelerde "12 yaşında bil fiil müsademata (çarpışmalara) iştirak eden Nezahet Hanımın İstiklal Madalyasıyla taltif edilmesine dair" Başkanlık Divanı'na bir önerge vermiş, önerge görüşülmüş ancak bir sonuca bağlanamamıştır. Milli Mücadelede 11. Fırka­ Ahmet Derviş Paşanın kumandası altında Balıkesir'e doğru ilerlerken, Kirmasti (Mustafakemalpaşa) civarında düşmana çok ağır bir darbe indirilmiştir. Bu harekât ile Bursa ve Mustafakemalpaşa'nın kurtuluşunda yer alan birliğin askerlerinden biriside Nezahet Baysel'dir. Bu başarılardan sonra Derviş Sami Paşa, Kolağası Di­vanı Harp Başkanı Arif Bey ve diğer Askeri Erkan'ın önünde Nezahet Hanım'a 11. Tümen Komutanı Derviş Ahmet Paşa tarafından resmi onbaşılık unvanı verildi. Milli Mücadelede sonrası Kolağası Arif Bey Divanı Harp Başkanı olarak Mustafakemalpaşa'da bulunduğundan, Nezahet Baysel Debboya giderken Lalaşahinpaşa türbesini geçtikten sonra sağ tarafta kalan Divanı Harp olarak kullanılan evin üst katında yaşamıştır. Bu süreçte yanına teyzesi Emsal hanım gelmişti. Teyze yeğen bir müddet Mustafakemalpaşa'da ikamet etmişler, Emsal hanımın vefatı üzerine, Nezahet Baysel İstanbul'a diğer akrabalarının yanına gitmek zorunda kalmıştır.

Nezahet Baysel Babası Albay Hafız Halit Bey ve iki kızı ile

  Nezahet Baysel Cumhuriyet döneminde babası ile İstanbul'da yaşamaya başladı. Bursa Amerikan Kıiz Kolejinde daha sonra İstanbul Fransız Jan Dark Enstitüsünde öğrenim gördü. 1931 de İstiklal Madalyası sahibi Yüzbaşı Mehmet Rıfat Bey ile evlendi. İki kız çocuğu oldu. Eşini 1974 yılında kaybetti.

Nezahet Baysel'e  TBMM Başkanı Necmettin Karaduman'dan plaket takdimi

  Nezahet Baysel'e TBMM Başkanı Necmettin Karaduman tarafından 08 Temmuz 1986 tarihinde "İstiklal Sava­şımız sırasında üstün hizmeti ve yararlılıkları TBMM tutanaklarıyla tespit edilen Sayın Nezahet Baysel'e şükran duygularımızla." yazılı şükran plaketi verildi. Nezahet Baysel  "78 yaşında bir anneanne olarak "Beni böyle bir ödüle layık gören ulusuma ve onun temsilcisi Türkiye Büyük Millet Meclisine şükran ve minnet duygularımı sunarım" dedi ve gözyaşlarını tutamayarak ağladı. Nezahet Baysel  26 Eylül 1993 tarihinde vefat etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in İstiklal Madalyası ve Berat'ını takdimi

  2013 yılında ise Cumhuriyet'in 90. Yılı etkinlikleri çerçevesinde Nezahet Baysel'in  layık olduğu ve 92 yıl geciken  İstiklal Madalyası'nı almak torunlarına kısmet oldu. 95 bin 262'inci İstiklal Madalyası ve Berat'ını torunu Şebnem Üçok, kızları Didem ve Gizem Ünaldı TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten aldılar.
Editör: Haber Merkezi