"Organ Bağışı" ve "Organ Kardeşliği" "Organ Bağışı" ve "Organ Kardeşliği"
Longozlar 'subasar' olarak da tanımlanırlar. Derelerin denizlere doğru getirdikleri kumların (ve alüvyonların) zamanla kıyıda birikerek derenin akışını kısmen engelleyip, dere ağzına yakın yerlerde gölcükler oluşturmasıdır. Ortaya çıkan bu sulak alanlarda, birçok bitki ve hayvan çok elverişli bir yaşam ortamı bulur ve canlılığını sürdürür. Özellikle zengin ağaç yapısı dolayısıyla longozlar, sıklıkla 'longoz ormanı' diye de adlandırılırlar. Ülkemizde, bir kısmının orman özelliği büyük ölçüde kaybolmakla birlikte, bugün için beş longoz tanımlanabilir. Longozların belki de en çok bilineni Kırklareli ilimizdeki 'İğneada longoz ormanı'dır. 30 kilometrekareden daha büyük olan bu alan, 2007 yılında 'Milli Park' ilan edilerek bir anlamda koruma altına alınmıştır. Bu alandaki başlıca ağaç türleri; meşe, dişbudak, karaağaç, kızılağaç ve gürgendir. Longozu oluşturan üç farklı göl ve bölge vardır. Bunlar Saka gölü longozu, Erikli gölü longozu ve Mert gölü longozudur. Bütünüyle 'İğneada longozu' çok değerli, çok önemli bir coğrafi ve doğal güzelliğimizdir.

İğneada Longoz Ormanı

Sakarya ilimizin kuzeyinde Karasu ilçesi yakınlarındaki 'Acarlar Longozu' da önemli bir diğer longozumuzdur. Dişbudak, meşe ve kızılağaç ormanları ile kaplı olan 10 kilometrekareden büyük bir alandır. Birçok tatlı su balığına ve birçok göçmen kuşu da göç yollarında ağırlamakta, ev sahipliği yapmaktadır.

Acarlar Longozu

Türkiye'nin en kuzey bölgesinde Sinop- İnceburun'a yakın bir yerde bulunan Sarıkum longozu da önemli bir alan olup 1990'lı yıllarda doğal sit alanı olarak kabul edilmiş ve korunmaya alınmıştır.

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı

Samsun ilimizin Kızılırmak deltasında da kaybolmaya yüz tutmuş bir longoz ormanımız vardır. Mustafakemalpaşa ilçemizin yaklaşık 50 kilometre yakınında olan 'Karacabey longozu' da çok önemli bir 'subasar' alanıdır. Ancak birkaç yıl öncesine kadar ilimiz ölçeğinde bile yeterince tanınmayan, bilinmeyen bir doğal güzellik, bir eşsiz tabiat parçası olarak varlığını sürdürmüştür. Son yıllarda artan ilgi, bakım, güzelleştirme, tanıtım ve koruma çabaları Karacabey longozunu ilimizin ve ülkemizin gündemine taşımış, dikkatleri kendisine çekmiştir. Marmara Denizi'nin güneyinde, Bursa ilinin kuzeybatısında yer alır. Suyun kaynağı "kocaçay" deltasıdır. Kocaçayı;  Nilüfer çayı Susurluk çayı (ki Kirmasti çayı da Uluabat gölü üzerinden bu çaya karışır) ve daha birçok bölgesel suyun birleşmesinden oluşur. 10 kilometrekareye yakın bir alana yayılan longoz'da; meşe, söğüt, kavak, dişbudak en sık rastlanan ağaçlar olup başta 'nilüfer' olmak üzere birçok çiçeğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Karacabey Longozunda Nilüferler

Sumru, balık kartalı, pelikan ve benzeri kuşlara da sıklıkla rastlanılan longoz'da, Karacabey Belediyesi'nin dikkat çeken çalışmaları günümüzde hızla devam etmektedir. Dileriz bu ve benzeri çalışmalar amacına ulaşacak, bu güzel 'subasar' ormanımız ve diğer 'subasar' ormanlarımız, güzel ülkemizin güzel değerleri olarak varlıklarını sürdüreceklerdir. Su hayattır, 'su basar , 'su çıkan' ve 'su uçtu' da hayatın güzelliği... Dr. Murat Çubukçu
Editör: Haber Merkezi