KÜLTÜR SANAT

Fethiye İlçesinin İsmi; Nereden Geliyor Biliyor Musunuz

Abone Ol

Tayyareci Fethi Bey ve Fethiye

Bu hafta sizlerle bir "memleket hikayesi" paylaşmak istiyoruz. Tayyareci Fethi Bey'in sıradışı hikayesi.. Osmanlı Devleti’nin ilk pilotlarından olan Fethi Bey 1887 yılında İstanbul’da doğmuş, 1908 yılında Bahriye Mektebini bitirmiştir. Denizci olarak başladığı mesleğine havacı olarak devam etmiş ve havacılık eğitimini de İngiltere’de almıştır. Orduya, Balkan Savaşlarında ve kol uçuş görevlerinde büyük başarıyla pilotluk hizmeti vermiştir.

Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi

1914 yılında Osmanlı ordusunun "şanını yüceltmek" amacıyla askeri uçaklarla yapılacak bir İstanbul-Kahire uçuşu planlanmıştır. Ülkeyi havadan geçecek olan iki ekip, 8.Şubat.1914 tarihinde İstanbul’dan havalanmışlardır. 1. Ekip Pilot Yüzbaşı Fethi Bey ve Rasat (gözlemci) Üsteğmen Sadık Bey'den oluşmaktadır. Kullandıkları uçak "Muavenet-i Milliye" (Milli Yardım) adını taşıyan "Blerıot-11 b" (Fransız yapımı) tipi çift kişilik keşif uçağıydı. Konya, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye (Mısır) ulaşmayı hedefliyorlardı.

Blerıot- 11 b

Şam-Kudüs etabına kadar yolculuk 9 etap boyunca başarıyla devam eder. 27 Şubat 1914 tarihinde Şam’dan kalkan uçak, biraz güneyde Taberiye Gölü yakınlarında, Küfrühar kayalıklarında hava muhalefeti nedeniyle düşer. İlk hava şehitleri olan Yüzbaşı Fethi Bey ve yardımcısı Sadık Bey'in cenazeleri Şam'da Selahaddin- i Eyyubi Türbesinin yanına defnedilir.

Fethiye (Megri)

Bütün Osmanlı ülkesi bu olayın yasını tutar. Ama o zamanlarda adı "Megri" olan Fethiye bu olaya çok farklı yaklaşır. Pilot Yüzbaşı Fethi’nin kaybedilmesinden etkilenerek 1914 yılında kasaba "Fethiye" adını alır. Böylelikle şehit bir havacıdan esinlenerek şehrin ismi değiştirilmiş olur. Günümüzün popüler şehirlerinden olan "Fethiye" adını bir havacıya borçludur. Şehit Pilot Yüzbaşı Fethi Bey'e...   Kaynak: Tayyareci.com/arşiv Dr. Murat ÇUBUKÇU