Hamza Oğuzer

Mustafakemalpaşa'da Kültür Sanata Bakış 2024

Kültür Nedir? Kültürün ne olduğunu açıklayan, onlarca tanım sıralanabilir. Fakat ben Atatürk’ün Kültür tanımını kullanmayı tercih ediyorum.

Abone Ol

Atatürk diyor ki: “Kültür; okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden anlam çıkarmak, ders almak, düşünmek ve zekâyı eğitmektir.”

Bir Anekdot: Çankaya’daki bir toplantıda: “Efendim, sanatçı misafirlerimiz müsaadelerinizle elinizi öpüp ayrılmak istiyorlar.” Diyen yaverine şöyle der: “Ne münasebet! Olur mu öyle şey? Sanatçı el öpmez. Bilâkis sanatçının eli öpülür.” İşte bu, “Sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyebilen gerçek bir liderin sanata ve sanatçıya bakışının en açık ifadesidir.

Bu yazı, geride bıraktığımız 2024 yılında, Mustafakemalpaşa özelinde, kültür-sanat alanındaki etkinliklere dair bir değerlendirme yazısıdır. Bu tür değerlendirmeler, biten her yılın sonunda hem kişiler hem kurumlar tarafından yapılır ve yapılmalıdır. Özellikle, medya grupları, her yıl bu tür çalışmaları dergi veya kitap formatında hazırlayıp okurlarına sunmak için yoğun bir çalışma içine girerler. “Almanak: 2024” adıyla hazırlanan bu yıllıklar, kitabevlerinde satışa sunulur. Almanak, bir yıl içinde; bilim, kültür, sanat, spor, ekonomi, siyaset gibi pek çok alanda yaşanan önemli olayları ele alıp, takvime göre sıralayarak anlatan yazılı-belgesel bir kaynaktır. Bir anlamda da acı-tatlı yaşanmışlıklarıyla geçip giden koca bir yılın özetidir.  

Bu yıllıkların bazıları, büyük medya grupları tarafından, geniş bir bakış açısıyla ele alınıp “2024 Yılında Dünyada Neler Oldu?” başlığı ile yayımlanırken, bazıları da ulusal medya tarafından daha dar alana yönelik olarak hazırlanır ve  “2004 Yılında Ülkemizde Neler Yaşandı?” başlığı ile yayımlanır. Bana gelince, ben bu yazımda, bakış açımı biraz daha daraltarak Mustafakemalpaşa özeline odaklanıp, bu ilçede, 2024 yılında,  sadece, kültür ve sanat alanında, neler yaşandığını özetlemeye çalışacağım.

Kültür-sanat alanında nasıl bir yılı geride bıraktığımızı anlayabilmek için, bu tür etkinliklerin yaratıldığı, desteklendiği, kurumlara bakmamız gerekiyor. Nedir bu kurumlar? Okullarımız, halk eğitim merkezimiz, Kültür-sanat derneğimiz ve en önemlisi de en büyük maddi olanaklara sahip olan Belediyemiz…

Okullarımızda; resim, müzik, beden eğitimi gibi yeteneği ve yaratıcılığı önceleyen dersler ile düşünmeyi ve sorgulamayı önceleyen felsefe derslerinin yeterince önemsenmediğini, dinsel eğitimin giderek ağırlık kazandığı bir eğitim anlayışının hâkim kılındığını görüyoruz. Geçmişte çok güzel çalışmalar yapıp, açtıkları yılsonu sergileri ile sanatı halkla buluşturan İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi, 2024’te uygulamaya konulan tasarruf tedbirleri kapsamında yeterli ödeneği alamadığı için bazı kursları açamadı. Birçok usta öğretici ve kursiyer kurum dışında kaldı.

Geçmişte kültür-sanat alanında, hazırladığı tiyatro gösterileri ve halk müziği korolarıyla, yayımladığı dergiyle, açtığı resim, fotoğraf ve karikatür sergileriyle, düzenlediği sanatçı buluşmaları ve yazar söyleşileriyle Mustafakemalpaşa’nın kültürel gelişimine büyük katkı sunan Mustafakemalpaşa Kültür-Sanat Derneği 2024 yılında da suskunluğunu sürdürdü. Yılın son günlerinde yapılan yönetim değişikliği ile yeni yılla birlikte, derneğin, Zafer Uğur başkanlığında,  yine eski günlerine döneceğini, bıraktığı yerden çalışmalarına devam edeceğimi ümit ediyorum.

2024 Mart ayında yapılan yerel seçim sonunda büyük bir borçla devralınan belediye ise, bir yandan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile başlatılan “Tasarruf Tedbirleri” uygulaması, bir yandan da belediyelerden tahsil edilmeye çalışılan SGK borçlarını ödenmesi sürecinde yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle, kültür sanat çalışmalarına 2024’te, yeterli maddi desteği sağlayamadı.

Yine de tüm bu olumsuzluklara rağmen, 2024 yılı içinde, Mustafakemalpaşa’da, kültür ve sanat adına güzel çalışmalar yapıldığını görüyoruz. Belediyemizin alt birimlerinden biri olan Mustafakemalpaşa Kültür Müdürlüğü, 2024 yılı içerisinde halka sunduğu tüm etkinliklerin bir dökümünü çıkarmış. Birim müdürü Filiz Gencer’in, hazırlattığı 32 başlık altında toplanmış, iki buçuk sayfalık bu dökümde ay ay yapılan bir yıllık etkinliklerin ve açılan kursların listesine bakınca, çok ciddi bir çalışmanın yapıldığını görüyoruz.

Yapılan etkinliklerden bazı başlıklar:

Belediye Bölge Tiyatrosu’nun ve Evimiz Tiyatro Ekibinin hazırlayıp sunduğu tiyatro oyunları, öğrenci-yazar buluşmaları, Gölge oyunu, illüzyon ve meddah gösterileri, halk müziği ve Türk sanat müziği konserleri, Kültür-sanat kursları yılsonu sergisi,  36. Uluslararası Halk Dansları Gösterisi, gastronomi festivali, 24. Türk Dama Şampiyonası programı, sirk gösterisi, Atatürk’ü Anma Konseri…

Kültür-Sanat Kursları: İğne oyası, geleneksel el sanatları, Filografi, yetişkinler için tiyatro, drama, kara kalem, çocuk ve yetişkinler için halk oyunları, satranç ve Türk daması…

Müzik Atölyeleri: Bağlama, melodika, çocuk ve yetişkin koroları, gitar, ukulele (mini gitar) ve kadın ritim grubu…

Sonuç olarak:

Yapılan bu çalışmaları elbette takdir ediyor ve emeği geçen her bir insanımızı içtenlikle kutluyorum. Fakat inanıyorum ki; Mustafakemalpaşa, kültür-sanat alanında çok daha büyük işler başarabilir. Böyle bir potansiyele sahip. 103.944 insanın yaşadığı, 16.620 öğrenci ile 1304 öğretmenin bulunduğu bir ilçeden söz ediyoruz.

Yeter ki başta belediyemiz olmak üzere, kamu yararına çalışan derneklerimiz, çeşitli dallarda örgütlenmiş esnaf odalarımız ve sanat dostu zenginlerimiz bu çalışmalara el versin, destek olsun. Güzel söz var, der ki:: ”Bir ülkede sanattan çok, siyaset konuşuluyorsa, o ülke üçüncü sınıf bir ülkedir.” Bu ülke insanı, siyaset konuşmaktan yorulmadı mı?

Son bir not:

Sanattan ve sanatçıdan söz ederken, tüm bu etkinlikleri izleyen halktan söz etmeden olmaz. Son dönemlerde ilçedeki insanlarımız tarafından hazırlanıp sunulan tüm tiyatro oyunlarını ve sergileri izdim. Halkımızın bu etkinliklere gösterdiği ilgi oldukça yüksekti. Dışarıdan gelen iki etkinliğe gösterilen ilgisizlik ise hem o konuklarımızı hem bizleri üzdü.

O iki etkinlikten biri, Kültür merkezinin Fuaye alanında açılan kitap sergisiydi. Diğeri ise Bursa Belediyesi Tiyatro Grubunun halkımıza ücretsiz olarak sunduğu “Süleyman ve Öbürsüler”” adlı harika tiyatro oyunu… Ali Düşenkalkar’ın (Gönül Dağı dizisinin düğüncü Muammer’i) yönettiği o güzel oyunda, salonun üçte birini ancak doldurabilmiş olmamız Mustafakemalpaşa’ya hiç yakışmadı. Yakında aynı ekip bir başka oyunla yine gelecek ve ücretsiz olarak oyununu sunacaktır. DUYURULUR.