2-7

Bursa / Mustafakemalpaşa Hamzabey Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), bu günlerde yeni bir başarıya imza atmış olmanın gururunu yaşıyor ve yaşatıyor. Okulun Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Yıldırım’ın, resim bölümü öğrencisi olmak yanında, halen İbrahim Önal Fen Lisesi 11 Sınıf öğrencisi de olan Eylül Çelebi adına “Türkiye Patent ve Marka Kurumu’na” “özgün bir meyve tabağı” adlı tasarımı ile yapmış olduğu başvuru sonunda, Patent almayı başardı. Değerli öğretmenimizi ve öğrencisini içtenlikle tebrik ediyor, başarılarının devamlı olmasını diliyorum.

Hey Gidinin Efesi: Sümer Efe Hey Gidinin Efesi: Sümer Efe

Bu başarı öyküsünü anlatmadan önce; Patent nedir, nasıl alınır, neden önemlidir benzeri sorular için kısa bir bilgilendirme yapmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Patent; bir kişiye; kendi fikir ve emeğiyle ortaya çıkardığı bir icat veya buluşu yahut marka ve tasarımı üretme hakkı verip, bu hakkı elinde tutmasını sağlayan resmi bir belgedir. Devletin yetkili kurumu tarafından verilen bu belge, alınıp satılabilen, kiralanabilen diğer mallar gibi sahibinin mülkiyeti olur. Patent, o ürün veya buluşunuzun size ait olduğunu belgeler. Sizin izniniz olmadan o ürün veya hizmet üretilemez, satılamaz ve kullanılamaz. Türkiye Patent ve Marka Kurumu (TPMK) patent vermeye yetkili olan tek devlet kurumudur. Sunduğunuz buluş, fikir, ürün ve tasarım kurum tarafından çok ciddi şekilde incelenir. Öyle,her başvuru yapanın, hemen alabileceği bir şey değildir patent hakkı. Özellikle şu iki ölçüt çok önemlidir:

1 Daha önce o buluşun veya tasarımın bir benzerinin yapılmamış olması.

2 Endüstriyel kullanım için uygun olması.

Bir eğitimci olarak; tüm engelleri aşıp, patent almayı başaran Sibel Yıldırım öğretmenimize, Öğrencisi Eylül Çelebi’ye, kurum yöneticisi olarak o dönemde okul müdürü olan ve okulun tüm birimlerinin kendi alanlarında, patent başvurusunda bulunmaları için yönlendiren / özendiren Sayın Halit Ersöz’e teşekkür ediyor ve ayrıca, okuldaki tüm eğitimci arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum. Bir teşekkürüm de bu zeki ve yetenekli öğrencilerin tespitinde önemli katkıları olan sınıf öğretmenlerine… Unutmayalım ki; Necmettin Okyay’ın (1883 – 1976) dediği gibi: “Marifet iltifata tâbidir / Müşterisiz meta zayidir.” Özetle; kişilerin, yaptıkları işler sonunda, elde ettikleri başarılarından ötürü, takdir edilmesi, kendilerini, ileride daha çok çalışmaları ve daha güzel eserler yaratmaları yolunda motive edecektir.

6565

4565

Son bir not:

BİLSEM okulları, özel yetenekli öğrencilerin sahip olduğu potansiyeli değerlendirmek üzere, onlara özel müfredat hazırlayan eğitim kurumlarıdır. Daha açık söylemek gerekirse; BİLSEM’LER, ülke genelinde özel yetenekli öğrencilerin tanılanmasının ardından, öğrenim gördükleri genel örgün eğitim kurumlarına ek olarak, eğitim ve öğretimlerinin gerçekleştirildiği kurumlardır.

Hamzabey Bilim ve Sanat Merkezi; Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 2653 sayılı makam onayı ile 10.09.1999 tarihinde açıldı. Halen 1 müdür 1 müdür yardımcısı ve 14 öğretmenle hizmet sunmaya devam etmektedir Deneyimli ve özverili eğitimcilerin rehberliğinde, hayallerini gerçekleştirmek amacıyla yola çıkan bu özel yetenekli öğrencilerimize başarılar diliyorum. Unutmayalım ki o gençler, insanlığın aydınlık yüzü ve gelecek güzel günlere inanan bu ulusun, sönmeyen ümididir.

Editör: Haber Merkezi