2 HAZİRAN 2022 / PERŞEMBE:
Bugün, ilçe merkezinde büyük pazarın kurulduğu gün. Fakat üst üste gelen zamlardan mıdır yoksa 30 dereceyi bulan hava sıcaklığının etkisinden midir bilinmez, Adnan Menderes Meydanı’nın da her zamanki insan kalabalığından bugün eser yok. Olanlar da nerede bir gölgelik alan bulmuşsa oraya toplanmış.
İleride Selçuklu savaş çadırlarını andıran üç kubbeli koca bir çadır, dikkatimi çekiyor. Tepesinde bir yazı: “Mustafakemalpaşa İsmail Hakkı Şenamukçu Halk Eğitim Merkezi” Çadırın dört bir yanında yağlıboya resimler, filigram çalışmaları ve seramik / çini örnekleri.. Bu, koca bir halk eğitim merkezinin sunacağı yılsonu sergisi olamaz diye düşünüyorum. Önceki yıllarda açılan sergilerden tanıdığım usta öğreticilerden biri olan Asuman Bozdağ, “Hoş geldiniz hocam” diyerek yanıma gelip ilk bilgilendirmeyi yapıyor. Asıl sergi yarın halk eğitimin merkez binasında yapılacakmış. Bu dikkat çekmek amaçlı küçük bir tanıtım sergisiymiş.
Üç usta öğreticiyi tanımaya çalışıyorum. İşte anlattıkları:
1.Hayriye Çakıcı (Urfa): “Eşimin tayini nedeniyle üç yıl önce Konya’dan geldik. Üniversiteyi bitirdiğimden beri, yaklaşık yirmi yıldır, eğitimini aldığım alanda, yani çini ve seramik alanında çalışmalar yapıyorum. Üç yıldır bu halk merkezinde çalışıyorum. Bu yıl 30 kursiyerle başladığımız çalışmaların sonuna geldik. Alanımda karşılaştığım her ustadan bir şeyler öğrenmeye, kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum. Amacım ilerde kendi atölyemi kurmak ve çalışmalarımı öylece sürdürmek. Sözleşmeli çalışıyorum. Bir türlü kadrolu olamadım.”
2.Asuman Bozdağ (Ankara): "Tam 10 yıldır bu halk eğitim merkezinde, yağlı boya resim alanında kurs öğretmeni olarak çalışıyorum. Her yaş grubundan öğrencim var. Sayıları bu yıl kırk bir...Yarın ki büyük açılışa kırk tablo ile katılacağız. İşimi ve çalışmayı çok seviyorum. Ancak bir türlü kadrolu olamadım. Sözleşmeli çalışıyorum. Çalıştığım kurum bir yıl sözleşmeyi yenilemese, bunca yıllık emeklerim çöpe gider. Kadroya giden yolda etkili olur diye üç yıl Bursa’da Olgunlaşma Enstitüsünde eğitim aldım. Yetmedi, yüksek okul mezunu olmak için iki yıl açık öğretimde okudum ve sosyal hizmetler bölümünü bitirdim. Yine bunun yanında bir yararı olur diye çıraklık, kalfalık ve usta öğrencilik belgeleri dahi aldım. Fakat hala kadrolu olamıyorum. Bize büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum."
3.Hülya Baldan (Mustafakemalpaşa): "Ben bu halk eğitim merkezi bünyesinde dokuzuncu yılımı çalışıyorum. Filografi dalında yaptığım çalışmalara bu yıl 48 öğrenci ile devam ettik. Büyük sergiye 126 eserle katılacağız. Benim konumum da arkadaşlarımdan farklı değil. Ben de sözleşmeli çalışıyorum ve bir türlü kadroya geçemiyorum. Asuman arkadaşımın anlattıklarını bire bir ben de yaşadım. Birlikte gittik geldik bu yolda. Tek farkımız o, iki yıllık sosyal hizmetler bölümünü bitirdi; ben iki yıllık ev idaresi bölümünü."
3 HAZİRAN 2022 / CUMA:
Bugün kısmen kapalı, hafif esintili, serin bir gün. Bugün, İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi’nin “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” kapsamında düzenlemiş olduğu bir programla, büyük yılsonu sergisinin açılışı yapılacak. Saat 14.30’da protokolün yerini almasıyla açılış programı başladı. Saygı duruşu, istiklal marşı, malum konuşmalar, halk oyunları gösterisi ve ardından kursiyerlere kurs bitirme belgelerinin verilmesiyle tören sona erdi.
Ardından halk eğitim merkezinin yeni binasında ilk kez yapılacak olan yıl sonu sergisi için binanın önünde, kurdele kesimi gerçekleşti. Sonra önde protokol (Kaymakam, İl ve İlçe milli eğitim müdürleri, belediye başkanı ve bazı daire amirleri) ardından kalabalık bir halk, binaya giriş yaptılar. İlk kattan başlayarak, dört katlı binanın her katında yer alan atölyeler, öğretim yılı boyunca üretilen eserlerle donatılmıştı. Her atölyeye ayrı ayrı giriliyor,fotoğrafla çekiliyor, eserler inceleniyor ve öğretmenlerden çalışmalar hakkında ayaküstü bilgiler alınıyor. Çok değerli eserler üretmenin ve güzel bir iş başarmış olmanın verdiği hazla, öğretmenler ve kursiyerler oldukça mutlu ve heyecanlı görünüyorlar.
Atölye kapılarında kursların ve kurs öğretmenlerinin adları yazılı. Tüm bu güzelliklerin ardında bu değerli öğretmenlerin eli, yüreği, emeği var. O yüzden, emeğe saygı anlamında adlarını burada anmam gerekiyor. (Sibel Okumuş, Gül Demir, Özge Emre, Gülten Kanburoğlu, Elif Eldeş, Aysun Beyaz, Semra Aydın, Seçil İnce, Saliha Öz, Filiz Varoğlu, Müge Tuncer, Emine Şahin, Özlem Acar, Serap Türk Aygün, Dilek Öner, Mehtap Deniz, Fatma Çınar, Nevin Aykan, Zehra Talay, Nesrin Türker, Gülşen Gözen...)
Aysun Beyaz ve Semra Aydın
Halk eğitim merkezi müdürü Zafer GÖLLÜ için ayrı bir paragraf açmak, bunun için de açılışta yaptığı konuşmadan bazı satır başlarını aktarmak istiyorum. ”Bizler halk eğitim merkezi olarak, 4 idareci, 7 öğretmen, 26 diğer kurum personeli, 87 usta öğretici ve 3 yardımcı personel ile hizmet vermekteyiz.” Evet, böylesine mütevazı bir kadro ile yola çıkmışlar.
Peki yaptıkları iş nedir? Onu da öyle açıklıyor Zafer Bey: “Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda; başladığımız 2021 / 2022 eğitim öğretim yılında, 556 adet kurs açmış ve bu kurslarda 2.535’i erkek; 6.497’si kadın olmak üzere toplam 9.032 kursiyer sayısına ulaşmış bulunuyoruz.”
Aysun Beyaz ve Semra Aydın arşivinden...
Halk eğitim merkezlerinin, hedef kitlesi en geniş ve en kapsamlı eğitim kurumları olduğu unutulmamalıdır. Bu ağır yükü yüklenmiş, bunca sorumluluğu üstlenmiş ve görevlerini büyük bir başarıyla yerine getirmiş olan İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi personelini Müdürleri Sayın Zafer Göllü’nün şahsında tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyor ve saygılar sunuyorum.
Hamza OĞUZER