Hilal-i Ahmer cemiyeti, 1913 yılında Ramazan Bayramının ilk günü, Hilal-i Ahmer adına halka çiçek satma kararı aldı. Kararın alınmasını izleyen yıl, Genel Merkez’in hanımlardan yardım istemesi üzerine çiçek satışı, üye hanımlar tarafından yürütüldü. 1913 Temmuz’undan başlayarak pekçok Türk kadını, ellerinde taşıdıkları kırmızı ay işaretli sepetlerden halka çiçekler sattılar. Bu satışlardan elde edilecek gelirin, hasta ve yaralılara yardım için kullanılacağı, yaygın biçimde duyurulmuştu.
1915 yılında yayınlanan ilk Hanımlar Takvimi’nde Hilal-i Ahmer Çiçek Gününün çok olumlu bir girişim olduğu vurgulanmış ve Mehmet Sadık imzalı yazıdaki şu satırlarla amaç açıklanmıştı:
‘’1329 senesinde Hilal-i Ahmer Cemiyeti ıyd-ı fıtrın birinci gününü ‘’Hilal-i Ahmer Çiçek Günü’’ add ile halkımızı vazaif-i insaniyelerine az çok muavenete davet ve Hilal-i Ahmer menfaati için fütüvvet ve semahatlerine müracaat eyledi. Hilal-i Ahmer bayram gününü intihap ve bir ‘’Çiçek günü’’ addetmekte pek isabet eyledi. Bayram tesid edilirken, kalpler inşirah içinde bulunken bu ‘’kızıl ay’’ lı çiçekler ebna-yı cinsin mecruh ve hastalarını, rahm ve şefkate arz-ı iftikar edenleri ihtar ve bu suretle fezail-i insaniye ve hasail-i ulviyeyi ikaz eyliyor, an-ı mesudun sürurunu faziletlerle tenzih ve ila ediyor. Bir çiçek mukabilinde candan kopup verilecek para ile yalnız bir hiss-i insaniyet tatmin edilmiş, mukaddes bir vazife ifa olunmuş, bir borç, bir insaniyet borcu eda kılınmış demek değildir… Heder olabilecek bir hayatı kurtarmak için atılmaktır… (Kaynak: Hilal-i Ahmer’den
Kızılay’a. Kızılay Yayını- 2000)
Kızılay’ın (Eski adıyla Hilal-i Ahmer Cemiyeti) yaklaşık 100 yıl önce hayata geçirdiği bir aktivitesini sizlerle paylaştık. Ülkemizin ve Kızılay’ın nerelerden geçip geldiğinin ilginç bir örneğini aktarmaya çalıştık…
Mutlu bayram günlerinde çiçek satıp gelir elde eden gayretli hanımlardan, günümüzde dünyanın en uzak ülkelerinde bile acılı zamanları paylaşan güçlü Kızılay gönüllülerine…
Dr. Murat ÇUBUKÇU
Editör: Haber Merkezi