Kudüs’ün ‘’Barış Günleri’’
Kudüs, kuruluşu M.Ö. 3000. li yıllara uzanan Ortadoğu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Batılıların Jerusalem dedikleri şehirle ilgili, hem Müslümanlar, hem de diğer dinlerin mensupları tarafından çok sayıda araştırma yapılmış, tez, makale ve kitap yazılmıştır. Bir çok kez yıkılan ve yeniden yapılan, bir çok farklı devletin işgalini ve himayesini gören, şehir ve içindeki çok sayıda tarihi yapıları, dünyamızdaki bütün semavi dinler için çok önemlidir.
Ama bizim için önemi çok daha büyüktür. Müslümanların ilk kıblesidir. Kubbet-üs Sahra ve Mescid-i Aksa gibi iki önemli camii buradadır. Ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) miraca buradan yükselmiştir. Bizler için değeri Mekke ve Medine gibidir.
Paylaşılamayan şehir Kudüs bir çok çatışmalar, yıkımlar görmüştür. Ama 1517 yılında Yavuz Sultan Selim’in almasıyla başlayan ve 1917 yılında Osmanlı Devleti’nin çekilmesiyle sonlanan 400 yıllık dönem, şehir için bir huzur dönemi, büyük bir barış dönemi olmuştur.
Müzemizden ( Sercan Güzeler Harita e-Müzesi ) O dönemi anlatan bir haritayı sizlerle paylaşıyoruz. Sur içinde kalan eski Kudüs, dört çeyrek ( Quarter ) şeklinde tanımlanmış ve “MOHAMMEDAN QUARTER”, “CHRISTIAN QUARTER”, “JEVISH QUARTER” ve “ARMENIAN QUARTER” olarak adlandırılmıştır.
Ancak günümüzde çatışmalar sürmekte, kan dökülmeye devam etmektedir. Bu konuda günlerce konuşulabilir, sayfalarca yazılabilir ama şunu söylemek çok zor. “Barış Günleri” ne nasıl ulaşılabilir ?..
“Bu yazı ‘OSMANLI HAFTASI’ dolayısıyla kaleme alınmıştır.”
Dr. Murat ÇUBUKÇU