Buna kısaca, kültür belediyeciliği diyoruz. Mustafakemalpaşa Belediyesi, içinde bulunduğu ekonomik dar boğaza rağmen, bir yandan toplumdaki sosyal risk gruplarına ve dezavantajlı kesimlere yönelik, hizmet sunumunda olumlu çalışmalar yürütürken, bir yandan da kültür-sanat alanında güzel etkinlikler gerçekleştirmektedir.
2024 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde belediyemiz, Mustafakemalpaşa Kültür Merkezi’nde halkımıza sunduğu; kitap fuarı, tiyatro oyunları, kurumsal ve kişisel resim sergileri, okullarımızın hazırladığı anma veya kutlama programları gibi değişik sanat ve kültür etkinleriyle de gerçek anlamda kültürel belediyecilik görevini başarıyla yerine getirmektedir.
Tarih: 20 Aralık 2024 Cuma… Saat: 14,15… Mustafakemalpaşa Belediyesi işbirliği ile İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Leyla Özpamukçu’nun ilk kişisel yağlıboya resim sergisini izlemek için Mustafakemalpaşa Kültür Merkezi’ndeyiz. Salon hayli kalabalık. Serginin sahibi Leyla Hanım ve eşi Hasan Bey’i görüyorum. Çok mutlu ve bir o kadarda heyecanlı görünüyorlar. Kapıdan giren her konukla tek tek ilgileniyorlar.
Kültür Müdürü Filiz Gencer, yardımcıları ve orada görevli olan tüm personel, her zaman olduğu gibi, görevlerini tam ve eksiksiz yapma gayreti içindeler. Halk eğitim müdürlüğü çalışanları güzel bir dayanışma örneği göstermek üzere, tam kadro burada…
Derken, belediye başkanımızı temsilen, başkan yardımcısı Emine Argın, yanında belediye meclis üyeleriyle içeri giriyor. Açılış için her şey hazır. Kurdele kesim işleminin ardından fuaye alanına giriliyor. Herkes gibi ben de bütün resimleri inceleyerek, grupla birlikte son resme kadar ilerliyorum. Leyla Hanım’ı çalışmalarından ötürü yürekten kutluyorum. İki kare aile fotoğraf çektikten sonra kendisi ile küçük bir söyleşi yapmak istediğimi söylüyorum. Memnuniyetle kabul ediyor. Şimdi o söyleşiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Leyla ve Hasan Özpamukçu
H.O : Öncelikle bu mini söyleşi isteğimi olumlu karşıladığınız için teşekkür ederim. Çalışmalarınızı çok beğendiğimi belirtmek isterim. Sizi içtenlikle kutluyorum. Resimlerinizle ilgili görüşlerinize ve çalışma yönteminize geçmeden önce sizi daha yakından tanımak ve okurlarıma da tanıtmak isterim. Biraz kendinizden söz eder misiniz?
L.Ö : Adım Leyla Özpamukçu. 10.03.1969’da Mustafakemalpaşa’da 5 çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak, dünyaya geldim. İlkokulu Taşmektep diye bilinen o zamanki adı ile Hamzabey ilkokulunda okudum. Sonra Kız Meslek Lisesi orta kısmına kaydoldum ama ilk yılın sonunda okulu bıraktım. İnsan o yaşta pek sağlıklı düşünemiyor.
Fakat yıllar sonra o yarım bıraktığım eğitimimi tamamladım. Dışardan ortaokul ve liseyi bitirdikten sonra 3 yıl de olgunlaşma Enstitüsünde okudum. Şimdi yükseköğretim alanında eğitimime devam ediyor ve “Ev ekonomisi” bölümünde okuyorum. Evli 2 erkek çocuk annesiyim. Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak çalışmaya devam ediyorum.
H.O : Halk eğitim merkezine, önce kursiyer olarak başladınız. Buradan öğretmenliğe geçişiniz nasıl oldu?
L.Ö : Yağlı boya kursundaki iki değerli öğretmenimin; kaymakam Kazım Karabulut’un eşi Fatma Karabulut ile Asuman Bozdağ’ın destekleri ve yönlendirmeleri ile oldu. Kendilerine buradan, minnet duygularımla saygılarımı sunuyorum.
H.O : Resimlerinizde hem klasik hem modern örnekler görüyorum. Bir yanda taş döşemeli, dar sokaklar ve cumbalı evler; bir yanda da çağdaş sanat örnekleri var. Bu özel bir tercih mi?
L.Ö : Kendimi tek alanda ifade etmek istemiyorum. Geniş düşünüyorum. O an ne yapmak istiyorsam, onu yapıyorum. İnce çalışmayı seviyorum. Yağlıboya yanında çini, tezhip, akrilik, Filogrami, ahşap ve miyuki tarzı çalışmalarım da var.
H.O : Tam da onu soracaktım. Objeler üzerindeki çalışmalarınız da çok ilgi çekti. O çalışmalarınız için bir şeyler söylemek ister misimiz?
L.Ö : Sergideki 49 resim dışında 40’a yakın da akrilik ve bir Japon sanatı olan Miyuki çalışmam var. Ahşap üzerine akrilik boya kullanıyorum. Boyaları silerken kuru bez kullanıyorum. Miyuki kum boncukları ile yapılan bir sanat. Bu değişik renklerdeki kum boncukları bir birinin içine geçerek sabitleniyorlar. Bu iki çalışmanın ilçede öncülüğünü yaptığımı söyleyebilirim.
H.O : Geleceğe yönelik projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?
L.Ö : Bu sergide kullanmadığın resimlerim var. Yenilerini ekleyerek ileride yine bir kişisel sergi açmayı düşünüyorum. Öğrencilerimle bu yıl tasarruf tedbirleri nedeniyle, halk eğitim merkezinde birçok kurs açılamadığı için, verimli bir çalışma yürütemedik. Yeni yılda bu kursların açılacağını ümit ediyorum. İleride, öğrencilerimle ortak bir sergi açmak da planlarım arasında.
İki çalışmam hakkında da kısaca bilgi vermek istiyorum. İlk olarak; Mustafakemalpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, okul müdürü Sayın Cengiz Çarkacı’nın desteği ile, yaptığım bir “Edebiyat Sokağı” çalışması var. Her sınıfa bir edebiyatçımızın adı veridi. Kapı yanlarına Fotoğrafları konuldu, yanlarına şiirlerinden ve sözlerinden seçilmiş küçük resimler ekledik. Duvar akrilik boya ile boyandı. Çok güzel bir çalışma oldu.
İkinci olarak; Balibey İlkokulu ile Ovaazatlı İlkokulu’nun bahçe duvarları üzerinde yaptığım çalışmaları anmak isterim. Güzel çalışmalardı bunlar.
H.O : Zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Başarınız daim, yolunuz açık olsun.
L.Ö : Göstermiş olduğunuz ilgi ve destek için asıl ben size ve Paşada Haber Sitesi’ne çok teşekkür ederim.
Leyla Özpamukçu ve Cengiz Çarkacı