Hey Gidinin Efesi: Sümer Efe Hey Gidinin Efesi: Sümer Efe

Bu sözcük antik Yunan dilinde şehir devletleri için kullanılan POLİS sözcüğünden türetilmiştir. Arapçada “eğitmek, düzene koymak” anlamındaki SİYASA’DAN türetilen,  SİYASET sözcüğü ise, günümüzde politika sözcüğü ile eş anlamlı gibi kullanılıyor. Fakat bu iki sözcük arasında yine de bir ayrım söz konusudur.

Türk toplumunda siyaset deyince, olumsuz anlamlar akla geliyor. Bu yüzden de herkes siyasetin bulaşılmaması, uzak durulması gereken bir “şey” olarak algılıyor. Politikayı ise; ülkeyi gerçekten yöneten, onu kalkındırmaya çalışan insanların, yani devlet adamlarının ( diplomat, büyükelçi vs) uyguladığı eylemler olarak görüyor. O yüzden, bizim toplumumuzda; okula, kışlaya ve camiye siyasetin sokulması hoş karşılamaz.

Bu kısa hatırlatmadan sonra, konumuza geçebiliriz. Mustafakemalpaşa’da, siyaset ve kadın konusuna girmeden önce,  genel birkaç veri paylaşmak isterim. 2022 yılı nüfus verilerine göre, ülkemizdeki kadın nüfusunun, genel nüfusa oranı % 49.9… Erkeklerle neredeyse başa baş bir oran… Şimdi bir de şu verilere bakalım. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre 1389 belediye başkanından sadece 42’si kadın. 50.157 muhtarın kaçı kadındır dersiniz? Sadece 71’i… 

Gelelim Mustafakemalpaşa’ya… 2019 yerel seçimleri ile yönetime gelen AK Parti’li Mehmet Kanar başkanlığındaki belediyemizin meclis üyelerine bakalım. AK Parti, MHP, İYİ Parti ve CHP’den seçilerek belediye meclisine gelen üyelerin toplam sayısı: 30… Kadın üye sayısı: 6. Dağılım şöyle: AK Parti’den 4, İYİ partiden: 1 CHP’ den: 1…  Belediye bünyesinde oluşturulan 6 komisyonda görevlendirilen toplam üye sayısı: 26… Kadın üye sayısı: 4

Biraz da muhtarlarımıza bakalım…  İlçemizde 110 köy ve 21 ilçe mahallesi var.  Büyükşehir statüsü ile köyler de mahalle olunca, toplam mahalle sayısı 131 oldu… Demek ki ilçemizde toplam 131 muhtar var. Kaçı kadın? Sadece: 1’i… Nazar bocuğu gibi değil mi? Neden daha fazla değil?

Kadın muhtara sahip tek mahallemiz: Çördük mahallesi. Muhtar: Sabahat Eş… 2014 yerel seçiminde 3 erkeğe karşı yarıştı. Kazandı. 15 yıllık muhtardan, muhtarlık mührünü almayı başardı. 2019’da ikinci kez seçildi… Kuafördü…28 yıl Bursa’da yaşamış, ardından yine doğduğu köye dönmüştü. Oldukça ihmal edilmiş bir köydü. Muhtarlığı döneminde; altyapı / kanalizasyon, içme suyu ve sokaklara parke taşı döşemesi gibi çok önemli çalımalar yaptı. Önümüzdeki 31 Mart seçiminde de yeniden aday…  

 31 Mart’a yapılacak olan yerel seçime doğru giderken, Mustafakemalpaşa’da üç kadının (Emine Güven, Esra Çoban ve Gülderen Karabulut)  Zafer Parti’sinden,  aday adaylığı başvurusunda bulunduklarının açıklanmış olması, her türlü takdirin üzerindedir. Bu arada, belediye meclis üyeliği için kaç kadın başvuru yaptı, henüz bilemiyoruz. Kaç kadının muhtar adayı olarak seçime katılacağını da bilemiyoruz; ama sayılarının artmasını dileriz. Atatürk’ün; Türk kadınına, Batı’nın gelişmiş birçok ülkesinden önce, seçme ve seçilme hakkı vermesi ile övünüyoruz haklı olarak. Fakat günümüzde, hâlâ kadının siyasette yeterince temsil edilmediği de bir gerçek. Adını, Mustafa Kemal’den alan bu ilçenin, çok daha fazla sayıda kadını, siyasette görünür kılmasını bekliyoruz.

ATATÜRK DİYOR Kİ;

“İnsan topluluğu, kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki: bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin. Mümkün müdür ki; bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça,  öteki kısmı göklere yükselebilsin?

Editör: Haber Merkezi