Kendisini ilk kez sahnede izliyorum. İki farklı rolde oynuyor. Bir sahnede, evinin yolunu bulamayacak derecede kendini kaybetmiş bir alkoliği; diğerinde ise baş belâsı bir travestiyi oynuyor. Bu kadar zıt iki karakteri aynı ustalıkla oynayabilmek, her oyuncunun harcı değil. Müthiş bir yetenek… Kendisinin, yeterince değeri bilinir ve çalışmaları yetkili kurumlar tarafından desteklenirse, Mustafakemalpaşa’nın kültür hayatına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Sonraki günlerde kendisini daha yakından tanıma fırsatı buldum. Bir kafede baş başa birkaç saat oturduk. O anlattı ben dinledim. Hani bazıları “Hayatım roman” derler ya Zafer’in hayatı ise, baştan sona tiyatro… Daha 14 Eylül İlkokulu’nda öğrenciyken sahnelerin tadını almış. Okul gecelerinde oynanan piyeslerin demirbaş oyuncusudur o… Öte yandan, yaptığı taklitlerle izleyenleri gülmekten kırıp geçiren bir komedyen.
Hayal perdesini açıp, Karagöz/Hacivat oyunu sunduğunda, her taraftan davetler alıyor. Dedim ya tam yetenek… Bu sunumlardaki diyalogları da kendisi yazıyor. Ortaokula başlıyor ama aklı fikri sinemada. Okul harçlığını bile hafta sonu gideceği filme bilet almak için biriktiriyor. Zeki mi zeki; yetenekli mi yetenekli… Fakat gelin görün ki okumakta gözü yok. Haylazın teki… O yüzden eğitim durumu: orta birden terk… Oysa ömrünü kuaförlükte tüketen sevgili annesi ne kadar çok isterdi okumasını. Fakat o, bilinçli bir baba olarak ilerde sevgili iki kızını okutmayı ihmal etmemiş… Şimdilerde kendisi de açık öğretimde liseyi bitirmeye çalışıyor.
Sanat dünyasında ise çok renkli bir yaşamı var. Mustafakemalpaşa’da İsmail Düvenci ile başlayıp, İstanbul’a kadar uzanan bir hayat. Erol Taş’ın kahvesinden Beyoğlu’na, Yeşilçam’a ve orada, bazı ünlü sinema yönetmen ve sanatçılarıyla kurulan dostluklarla geçen unutulmaz günler. Sonra, çok sevdiği Mustafakemalpaşa’ya dönüş.
Rol aldığı bazı oyunlar: Çaycı Murtaza, Gözüne Gözlük, Ayakta durmak istiyorum, Neden Güldün? Haldun Taner Kabare… Mustafakemalpaşa Kültür-Sanat Derneği ile Mustafakemalpaşa Belediyesi adına Busmek ve Uğur Böcekleri’nde yaptığı çalışmalar… Mehter takımı yöneticiliği… Kendisinin düzenlediği, büyük beğeni toplayan, 18 Mart Çanakkale Şehitleri Haftası ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü anma/kutlama programları. Şimdi iki önemli proje üzerinde çalışıyor: Yolgeçen Karakolu’nu bir sinema filmi olarak sunma hazırlığı bir de yeni oyunlarında kadına yönelik şiddet ve uyuşturucu ile mücadele konularına ağırlık vermek.
Doğum tarihi: 13.03.1969. 38 yıl, eczacı kalfası olarak çalışmanın sonunda gelen bir emeklilik. Mutlu bir evlilik ve çok sevdiği iki kız evlât… Zafer Uğur bugünlerde, bir başka heyecanı yaşıyor. O artık Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği Başkanı. Geçmişte çok değerli çalışmalar yapmış olan bu dernek, inanıyorum ki onun başkanlığında, bundan sonra da aynı arzu ve istekle yoluna devam edecek ve yine çok güzel çalışmalara imza atacaktır. Kafasında ve gönlünde çok güzel projeler saklı olan Zafer Uğur’a girdiği bu hizmet yolunda, tüm içtenliğimle başarılar diliyorum.
Belediyemiz başta olmak üzere, kültür ve sanata gönül vermiş tüm kurum ve kuruluşların, bu yolda desteklerini bekliyoruz. “CUMHURİYETİN TEMELİ KÜLTÜRDÜR” diyen Mustafa Kemal’in adını gururla taşıyan bu güzel ilçe, sanat ve kültür çalışmaları ile de çevresine örnek olmalıdır diye düşünüyorum.